2009/02/05

Gella priekšautā

Labvakar no rīta, mans guļošais lasītāj! Tā kā jau no seniem laikiem turos pie uzskata, ka naktis ir domātas rosībai, tad šī nakts nav izņēmums.

Savulaik cienītā kaimiņiene Elizabete bija noskatījusies Bortko ekranizēto "Meistaru un Margaritu", par ko arī uzrakstīja stāstu. Ir pagājis kāds laiciņš un arī es esmu noskatījies "Meistaru un Margaritu", bet citu versiju - Jurija Karas 1994. gada versiju. Atradu nejauši, līdz ar to komentārus un daudzgalvainā skatītāju pūļa atsauksmes neesmu lasījis, bet vienu gan izlasīju - producentiem (kaut kādiem biezajiem) filma neesot likusies pabeigta, tāpēc ilgus gadus nostāvējusi plauktā nevienam nerādīta, tad vēl kaut kādas nesaskaņas ar Bulgakova radiniekiem, tad vēl kaut kas un vēl... Un pa tam laikam atnāca Bortko un uzblieza savu redzējumu.

Es savulaik izteicos, ka man nepatīk minētais Bortko ekranizējums. Tad ziniet - Karas ekranizējums man patīk vēl mazāk. Un šeit es nerunāju par specefektiem vai aktieru atbilstību, bet par to, ko savulaik jau pieminēju - režisora redzējumu. Varbūt vainīgs finansējums, nezinu, bet tik un tā šis tas ir nogriezts, šis tas ir sasteigts.

Valentīns Gafts kā Volands... hmm... Garmašs kā Bezpajumtnieks gan man patika. Toties kāpēc cienīts režisors ieslodzītā Ješua un Poncija Pilāta dialogā centies iemānīt kaut kādu savu domu, kuras romānā nav - nesaprotu. Ļihodejeva pamošanās aina - jopcik, kas tas tāds? Par Begemotu neizteikšos - bērndārza sarīkojuma stilā par kaķi nogrimēts aktieris. Korovjevs - viņu spēlē tas pats vīriņš, kurš Bortko variantā Azazello - nogrimēts par klaunu. Klauns un āksts viņš arī ir, bet aktieris nu tik ļoti pārcenties, ka sanākusi karikatūra par Fagotu. Margarita... nu... ēēē... Runāšu tikai par balli - ja Bortko variantā bija pretenzijas par viņa Margaritas balles tērpu, tad ko domāt par Kara iztēli - balles karaliene sadomazohistu cienīgā apģērbā. Oriģināli... Un kāpēc tikai ballē bija jāuzaicina piedalīties tādi cilvēki kā kardināls Rišeljē, Felikss Dzeržinskis, Ļeņins un Staļins?

Mmm... Nez kāpēc filmas laikā nepameta sajūta, ka lomas spēlē teātra fakultātē pat vēl neiestājušies aktieri. Vai arī - aktieris atnācis ar savu domu par lomu, režisoram ir cita doma, bet pie kopsaucēja viņi tā arī nav nonākuši, bet visu beigās savu roku pielicis montētājs, izgriežot laukā viņaprāt liekās pauzes.

Varbūt arī labi, ka filma daudzus gadus nogulējusi kaut kur un nav rādīta - lai guļ tālāk... Ja nu kādam ir vēlme redzēt, tad tīklā var atrast. Var saņemt arī pie manis, bet kvalitāte tāda, ka mazus bērnus gaišā dienas laikā baidīt. Kaut gan, ņemot vērā, ka tas nav asa sižeta trilleris...

P.S. Gella tiešām ir priekšautā un kurpēs. Vai zeltītās - nezinu. Bet toties Pilāta slepenā dienesta šefs Afrānijs ir gludi skūtu galvu - sīkums, bet patīkami.


EOF

No comments: